Optimizely CMS gjør det enklere å finne frem til brutte lenker!

Hver uke kommer det en oppdatering fra Optimizely, og forrige ukes release hadde et par oppdateringer som gjør det enklere for deg som nettredaktør å få has på brutte lenker. Brutte lenker er noe som etter hvert vil prege innholdet ditt, hvis du ikke bretter opp ermene og gjør en innsats.

Brutte lenker er lenker som peker på innhold som ikke lenger finnes, og som normalt vil lede deg til en-eller-annen 404-side. Vanligvis er ikke det en positiv opplevelse.

La meg ta deg gjennom hva som er nytt nå, og hvordan det kan hjelpe deg med å finne frem til de brutte lenkene.

En ny kolonne i databasen

Hvis du virkelig (jeg mener VIRKELIG) er opptatt av lenkevalidering i Optimizely CMS, så kjenner du godt til databasetabellen tblContentSoftlink, og forstår akkurat hva det betyr når jeg sier at det har kommet en ny kolonne med navn fkOwnerPropertyDefinitionID i denne tabellen.

Hvis du ikke forstår hva det betyr; slapp helt av! Det viktigste er at den nye funksjonaliteten ikke vil virke fullt ut før du har kjørt den schedulerte jobben Lenkevalidering fra admin-modus. Den jobben sjekker lenkene på nettsiden din, og skriver status tilbake til databasen – også til den nye kolonnen.

Normalt vil denne jobben uansett kjøre ved et fast intervall, f.eks. én gang i døgnet.

Oppdatert gadget på dashboardet

Som vi nevnte i en annen bloggpost nylig, relanserte Optimizely dashboardet i mars 2023. Dashboardet har en gadget som viser brutte lenker, og denne gadgeten er oppdatert slik at den viser antall brutte lenker per side. Hvis du følger en lenke, vil du bli ledet til redaktørmodus med fokus på den første brutte lenken på siden.

Gadget med brutte lenker på Optimizely CMS dashboard

Oppdatert lenkestatus-rapport

Lenkestatus-rapporten har fått en ny kolonne som viser hvilken egenskap på siden som inneholder den brutte lenken. Dette tilsvarer den nye kolonnen i databasetabellen.

Lenkestatus-rapport med ny kolonne

Ny dyp-lenke direkte til rett egenskap

Hvis du klikker på lenken med egenskapsnavnet i lenkestatus-rapporten, blir du tatt direkte til redaktørmodus med fokus på egenskapen som inneholder den brutte lenken. Du slipper altså helt å lete etter hvor på siden den brutte lenken gjemmer seg!

Direkte dyp-lenke til egenskap med brutt lenke

Lenkestatus vises på egenskapsnivå

Hvis du ser nederst på bildet over, vil du se teksten «Footer contains broken link(s)» som advarer deg om den brutte lenken. Denne advarselen vil vises selv om du ikke navigerte hit fra lenkestatus-rapporten.

Validering på sidenivå

Øverst på siden er det en orange sirkel med et 1-tall som indikerer en advarsel, der du vil se eventuelle andre validerings-beskjeder.

Validering på sidenivå, uten detaljer

Klikk på sirkelen for å lese hele meldingen.

Validering på sidenivå, med detaljer

Oppsummering

Brutte lenker fører til dårlig brukeropplevelse, og kan være irriterende for besøkende på nettstedet ditt. Brutte lenker kan også påvirke SEO, siden de kan være et tegn på dårlig vedlikehold, og det kan Google og andre søkemotorer straffe deg for – ved å rangere nettsiden din lavere.

Med denne oppdateringen gjør Optimizely det enklere å finne frem til de brutte lenkene slik at du kan fikse, eller fjerne dem.

Samtidig har vi så mange valideringsmeldinger, på så mange steder, at det kommer til å irritere vettet av deg hvis du ikke fikser de brutte lenkene!

Optimizely lanserer nå ny funksjonalitet som dette kun på siste versjon, altså CMS 12. Hvis du er en av de mange som fremdeles bruker CMS 11 – det er på tide å oppgradere!