Nyheter i Optimizely CMS

For et par måneder siden hadde vi i Novacare en intern fagsamling der vi bl.a. oppsummerte hvilke nyheter som har kommet i Optimizely CMS i løpet av det siste året. Her er noen av høydepunktene.

LinkItem

Tidligere har ikke Optimizely CMS hatt en innebygget egenskapstype som er velegnet for én enkelt lenke med lenketekst. I september 2022, ble endelig LinkItem offisielt lansert.

List properties

Muligheten for å ha egenskaper med en liste av komplekse objekter har vi hatt lenge i Optimizely CMS, men det har alltid vært en kraftig advarsel øverst i dokumentasjonen; dette er «unsupported functionality».

Nå har endelig Optimizely lansert en ny og forbedret måte å håndtere denne typen listegenskaper på!

Ler mer om de nye listeegenskapene i dette blogginnlegget.

Dashboard

I Optimizely CMS 11 hadde vi et dashboard, der man selv kunne legge til ulike gadgets, men ved overgangen til CMS 12 forsvant dette. Som en del av CMS UI 12.18.0-releasen i mars 2023 kom dashboardet tilbake!

Foreløpig er det ingen muligheter til å konfiguere dashboardet selv, men det er mulig dette vil komme senere.

Oppdatert TinyMCE

Optimizely CMS har lenge hatt en utfordring med at det har blitt brukt en svært gammel versjon av riktekst-editoren TinyMCE. Det første steget i riktig retning var da TinyMCE ble skilt ut i en egen Nuget-pakke i 2017, men nå bruker endelig Optimizely CMS siste versjon, altså versjon 6 av TinyMCE.

Vær oppmerksom på breaking changes, når du oppgraderer!

Parallelle miljøer i DXP

Hvis man allerede er på plass i Optimizely DXP med CMS 11 har man miljøer som kjører på Windows. Hvis man ønsker å oppgradere til CMS 12, vil man i DXP få miljøer som kjører på Linux.

Med Optimizely DXP får man muligheten til å opprette Linux-miljøer for CMS 12 i parallell med Windows-miljøene for CMS 11, og kan kjøre begge miljøer i parallell i inntil tre måneder uten ekstra kostnad. Da har man rikelig med tid til å oppgradere, teste og verifisere – og så i ro og mak switche til oppgradert versjon når tiden er inne.

Les flere detaljer i dette blogginnlegget om selvbetjent migrering.

Headless edit

Det er ingen tvil om at headless er i vinden som aldri før, og Optimizely CMS er i høyeste grad på ballen her.

Det siste tilskuddet til headless-verktøykassen er «headless edit». Dette er en redaktørvisning der man ikke foreholder seg til sidetreet på vanlig måte, og man forholder seg kun til.

  • Mapper
  • Blokker
  • Media (bilder, etc)

Les mer on headless edit, eller multi channel content, som de også kaller det.

Content Graph

GraphQL er et populært spørrespråk som ble utviklet av Facebook i 2012. En stor fordel med GraphQL istedenfor vanlige REST-APIer er at du kan be om akkurat den informasjonen du trenger. Optimizely Content Graph er et GraphQL API, og det kan aktiveres fra self-service-portalen, hvis du bruker Optimizely DXP.

Les mer om Optimizely Content Graph her.

Scheduled jobs

Brukergrensesnittet for håndtering av scheduled jobs har blitt oppdatert flere ganger etter overgangen til CMS 12, og blir stadig bedre.

CMS 12 – endelig modent

Foreløpig siste major versjon, altså versjon 12 av Optimizely CMS ble lansert på .NET 5 allerede høsten 2021. I starten var det en del barnesykdommer, og de første månedene var det mye feilretting, og egentlig best å avvente oppgradering. Etter at de mest plagsomme feilene var rettet, ble manglende funksjonalitet lagt til, og nå begynner det å komme flere forbedringer og ny funksjonalitet.

Nå er det ingen grunn til å vente lenger – det er på tide å oppgradere!