«End-of-life» for Umbraco CMS: Er nettstedet ditt blant dem som fortsatt kjører på versjon 7?

I følge tjenesten Builtwith.com er det rundt 200 norske nettsteder som fortsatt kjører på Umbraco versjon 7. Dette er en snart 10 år gammel versjon av programvaren, som fra 1. oktober 2023 får såkalt «end-of-life»-status. Det betyr i praksis at Umbraco ikke lenger supporterer denne med sikkerhetsoppgraderinger.

Umbraco 7 har vært en pålitelig arbeidshest for mange norske nettsteder i nesten et tiår. Men som med nesten all teknologi, kommer tiden da selv de mest pålitelige verktøyene må vike for nye og bedre løsninger. For Umbraco 7 er den tiden nå.

Hva betyr «end-of-life» egentlig?

Når en programvareversjon når «end-of-life»-status, betyr det at leverandøren ikke lenger vil gi teknisk støtte, sikkerhetsoppdateringer, eller utvikle ny funksjonalitet for den. Dette er en normal del av livssyklusen for programvare, men det kan ha betydelige konsekvenser for de som fortsatt bruker den utdaterte versjonen.

For nettstedene som fortsatt kjører på Umbraco 7, betyr dette at de vil måtte håndtere eventuelle tekniske problemer, beskytte nettstedet mot sikkerhetstrusler, og holde tritt med nye standarder og funksjoner enten internt eller ved hjelp av en ekstern partner eller konsulent.

Hva bør du gjøre?

Hvis nettstedet ditt er blant de som fortsatt bruker Umbraco 7, er det på tide å se på hvilke alternativer du har. Det mest åpenbare valget er å oppgradere til en nyere versjon av Umbraco. Umbraco 12, den nyeste versjonen, har mange forbedringer og nye funksjoner som kan gjøre nettstedet ditt mer effektivt og brukervennlig. Redaktører og innholdsprodusenter kan glede seg over forbedret maloppsett, langt bedre bildehåndtering, AI-assistert tekst og mye mer. Samtidig vil de fleste kjenne at de er på trygg grunn og ikke går til noe som føles helt annerledes.

Umbraco 12 er fortsatt åpen kildekode og uten lisenskostnad, men oppgraderingsprosessen kan være kompleks og ta en del tid. Spesielt for større nettsteder med mye innhold og skreddersydd funksjonalitet. Det er viktig å planlegge oppgraderingen nøye, teste den nye versjonen grundig, og sørge for at brukerne har fått nødvendig opplæring før dere bytter over.

Alternativt kan du vurdere å bytte til et annet CMS. Det finnes mange alternativer på markedet, hver med sine egne styrker og svakheter. Valget avhenger av virksomhetens spesifikke behov og ressurser.

Konklusjon

«End-of-life» for Umbraco 7 er en viktig påminnelse om at teknologi alltid er i endring, og at det er viktig å holde tritt for å sikre at nettstedet ditt fortsatt er sikkert, effektivt og relevant. Hvis du fortsatt bruker denne utdaterte versjonen, er det på tide å begynne å planlegge for fremtiden.

Om du ønsker mer konkrete innspill og råd for hvordan du bør gå videre med akkurat ditt nettsted, hjelper vi gjerne til. Novacare har jobbet med Umbraco siden 2006, er «Gold Partner» og har et av Norges sterkeste og mest erfarne kompetansemiljøer på plattformen. Vi både utvikler og forvalter Umbraco-baserte løsninger, og har de siste årene oppgradert de fleste av kundene våre til nyere versjoner.

Kontakt vår seniorrådgiver Ståle Engen – eller book ham direkte inn for en rådgivningssamtale.

Ståle Engen
Seniorrådgiver, Umbraco
E-post: staale.engen@novacare.no
Telefon: +47 908 30 432

Ståle Engen, seniorrådgiver i Novacare.
Ståle Engen, seniorrådgiver i Novacare.